Paradižnikova mezga je uporabna za marsikaj

Priprava dnevnih obrokov ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. Vsaj za tiste ne, ki za sebe in svojo družino kuhajo čisto vsak dan. Pogosto jim zmanjka idej in res ne vedo več, kaj točno dati v lonec. Poleg tega pa so družinski člani lahko precej zahtevne narave in torej ne jedo vsega ali pa so alergični na kakšne jedi.

Dobro je, da se priprava dnevnih obrokov načrtuje kar vnaprej. S tem si lahko prihranimo kar nekaj časa pa tudi energije. Določena živila oziroma pripravki pa so na sporedu skorajda vsaj enkrat na teden, saj jih lahko vključimo marsikje. Med njimi je tudi zagotovo paradižnikova mezga. Verjetno jo tudi vi in vaši bližnji obožujejo.

 

Še posebej okusna je tista, ki jo pripravimo kar sami

Omenili smo, da paradižnikova mezga nikakor ne sme manjkati pri pripravi tedenskih obrokov. Navadno takšno mezgo iz paradižnika kar kupimo. K sreči je cenovno dostopno živilo, tako da nam zanj ni potrebno odšteti veliko denarja in ga brez večjih pomislekov kupujemo pogosto.

Še bolje pa, da je paradižnikova mezga pripravljena kar pri nas doma. Takšen pripravek za različne jedi bo tako verjetno vključeval povsem naravne sestavine, kar pa je seveda bistveno bolje za naše zdravje.

 

Za kaj vse lahko uporabljamo mezgo iz paradižnika

Ne glede na to, ali je paradižnikova mezga nastala kot produkt vašega domačega dela ali pa ste jo kupili v bližnji prodajalni, jo lahko uporabite za marsikaj. Najpogosteje pa je takšna mezga dobro uporabna za pripravo jedi iz makaronov oziroma testenin. Verjetno si takšne jedi ne zmorete predstavljati brez njenega okusa.

Izjemno dobro pa se paradižnikova mezga obnese tudi pri pripravi vseh vrst rižot. Če je ne bi bilo v takšni jedi, bi bila ta precej manj okusna, sama jed pa tudi na videz precej pusta ter suha.

Paradižnikova mezga je uporabna za marsikaj

Nepričakovano izobraževanje o tem, kaje je brizganje plastike in čakanje na prijateljico

Toliko je plastičnih izdelkov na trgu a šele pred kratkim sem izvedela, da je večina teh izdelkov, izdelana iz postopka, brizganje plastike, kar niti ne vem, kako je videti. Pa sem tudi jaz danes po dolgem času izvedela nekaj novega. Žal pa dlje od tega, da nekatere izdelke izdela brizganje plastike, moje dojemanje ni preneslo. Nisem oseba, ki bi te stvari razumela in niti ne vem, ali potrebujem to, pa čeprav za splošno razgledanost. 

Nepričakovano izobraževanje o tem, kaje je brizganje plastike in čakanje na prijateljico

Gospod, ki nam je danes iz neznanega razloga razlagal o tem, je sicer vse zelo natančno razložil in res se je videlo, da ve, o čem govori, žal je pa mene, izgubil nekje na polovici, ko je te stvari razlagal. Fante je to sicer zanimalo, mene pa žal ne. Sem se takoj na začetku opravičila in je seveda razumel tako, da sem bila bolj nekoristen poslušalec in sogovornik v pogovoru. Medtem ko so vsi razglabljali, ne vem koliko stvari o tem, kaj je brizganje plastike, sem jaz odgovorila zelo veliko elektronskih sporočil, ki so ostali neodgovorjeni. Morda je pa dobro, da sem bila priča meni osebno nezanimivemu pogovoru, da sem naredila ostale stvari, ki jih odlašam v nedogled. 

Bila sem pa vseeno nestrpna, kdaj pride prijateljica, da bom lahko še jaz imela kakšen bolj zanimiv pogovor. Vem, da bodo fantje naredili doktorat iz tega, kaj je brizganje plastike, in, da bodo po vsej verjetnosti našlo, še kaj drugega, ampak to še ne pomeni, da ne moremo imeti za isto mizo več različnih pogovorov. Res sem bila že nestrpna, kdaj bo prišla, ker bi res rada imela izpovedni večer, saj sem imela zelo težak petek. Ne le petek v resnici je bila kar cel teden, tako mi tole brizganje plastike, verjetno zato ne gre skozi moje možgane, ker so že preobremenjeni. …

Kateri so glavni razlogi, da so vozila Mercedes že od nekdaj priljubljena med vozniki

Čeprav proizvodnja novih vozil zaradi težav pri dobavi čipov, upada, pa je zanimanje za njihov nakup še vedno veliko. Vendar pa, ko gre za preverjeno in zanesljivo blagovno znamko vozil, kot je na primer Mercedes, potem se kupci pogosteje odločijo tudi za rabljeno vozilo.

Ne glede na to, ali so nova ali rabljena vozila Mercedes, zanje že od nekdaj velja, da so izjemno zanesljiva. In verjetno ste tudi vi eden izmed tistih, ki se sprašuje, zakaj je temu tako. Eden od razlogov je zagotovo dolgoletna zgodovina blagovne znamke, ki neprestano vlaga v razvoj najsodobnejših tehnologij, hkrati pa stremi k temu, da so njihova vozila privlačna in varna.

 

Varnost, zmogljivost in sodoben dizajn

Nič ni presenetljivega, da je Mercedes že od nekdaj sinonim za kakovost in zmogljivost na najvišjem nivoju. Če pa k temu dodamo še njihovo posebno filozofijo oblikovanja vozil, potem dobimo edinstvene modele vozil, ki vsakomur padejo v oči.

Podobno kot vsi drugi proizvajalci vozil, tudi Mercedes vedno več svoje pozornosti posveča varnostnim komponentam vozila. Njihova vozila so tako opremljena s sodobnimi sistemi za varnejšo pot, kot je na primer asistent za ohranjanje smeri, asistent za prepoznavanje prometnih znakov, asistent za mrtvi kot, aktivni zavorni asistent in še mnogo drugega.

Kateri so glavni razlogi, da so vozila Mercedes že od nekdaj priljubljena med vozniki

 

Nova in rabljena vozila Mercedes vas nikoli ne pustijo na cedilu

Ljudje se pogosto izogibajo nakupu rabljenih vozil zaradi strahu, da bodo kupili mačka v žaklju. Vendar pa je ta strah v primeru vozil Mercedes popolnoma odveč, saj so to vozila, ki so zasnovana za veliko število prevoženih kilometrov.

Danes, ko je ponudba novih in rabljenih vozil nekoliko okrnjena, je za vse kupce toliko bolj pomemben dejavnik, da mora biti vozilo zanesljivo. In čeprav je morda Mercedes višjega cenovnega razreda, pa se je hitro izkazalo, da je med vozniki priljubljeno ravno zaradi tega, ker vas nikoli ne pusti na cedilu.…

Ker nisem pazila je odmaševanje odtoka ponovno obvezno opravilo

Dolgo je trajalo, preden je bilo odmaševanje odtoka nekaj, kar sem morala narediti. Mislim, da je minilo kar nekaj mesecev. Običajno sem to delala enkrat na mesec, kar pomeni, da sem, kar dobro delala na preventivi, ki se je pa zadnji mesec malce poslabšala, in je odmaševanje odtoka sedaj posledica tega.

Na srečo sem vse skupaj tudi zelo hitro uredila in nisem imela velikih zapletov. Nazadnje, ko sem to delala, sem imela mnogo več dela in tisto kar sem spravila ven je bilo v pretežno večji količini kakor pa to, kar je sedaj. Še vedno pa ne vem, zakaj se mi vse to nabira, ker je videti, kot da se naberejo neke obloge in je to potem razlog, da se odtok zamaši. Ta del bi zelo rada odpravila brez tega, da v odtok tedensko zlivam, agresivna čistil, saj to tudi ni najbolj pametno, če vsaj malce pomislim na varovanje narave. Ampak ta trenutek vem le to, da moram odmaševanje odtoka urediti in potem preprečiti ponovno odmašitev, saj lahko drugače vse to naredi še kakšno večjo škodo. 

Ker nisem pazila je odmaševanje odtoka ponovno obvezno opravilo

Mislim, da mi je pred leti znanec razlagal, da so morali vse otoke menjati v neki stari hiši, kjer se ni nič vzdrževalo. Kako je to možno sicer ne vem, ker ni šel v podrobnejšo razlago, ampak vseeno ne bi rada prišla na situacijo, kjer bi morala tudi jaz to menjati. V resnici bi to moral delati lastnik, ki pa zagotovo en bo najbolj vesel, če bi se kaj takega zgodilo. Kdo si pa želi takšne naložbe. Zlasti, če obstaja možnost, da se z rednim vzdrževanjem prepreči. Tako, da je v tem primeru odmaševanje odtoka še najmanjši problem in tudi redno čiščenje odtoka. 

Po eni uri dela s tem, da je bilo odmaševanje odtoka zaključeno in je bila tudi tekočina za odmaševanje vlita v odtok, sem se lahko pomirila, da imam en teden miru s tem sedaj. …

Po letih trdega dela ugotavljam, da je moj imunski sistem še vedno iz dneva v dan boljši

Po letih trdega dela ugotavljam, da je moj imunski sistem še vedno iz dneva v dan boljši

Moram reči, da je moj imunski sistem zelo neprebojen zadnje čase. Kljub temu da se mi na trenutke dozdeva, da ni tako potem, vidim, da je tako. Velikokrat sem namreč med ljudmi in sem ter tja se vseeno najde kdo, ki se mu vidi, da ni čisto zdrav. Nikoli sicer ne vem, ali je to nekaj, česar se lahko nalezem ali ne, ampak vseeno se mi pa nikoli ne godi, da bi se tudi mene kaj lotevalo. Potem recimo vidim, da je imunski sistem tudi zelo dober, saj zelo dobro prenašam malo spanja, ko imam, kakšne večje projekte v službi. Tega imam zadnje čase kar precej in res nikoli ne vem točno, kdaj bo tega konec. Včasih se kar nalaga in nalaga in poem ugotovim, da v celem tednu noben dan nisem spala več kot pet ur, kar je v resnici premalo za moje telo, ki ni več taro dvajset let. 

Tako, da je kar veliko stvari, ki testirajo moje fizično telo, ki pa že zelo dolgo niti malo ni popustilo in je vse preneslo ne samo komaj, da sem preživela, ampak z goro pozitivne energije. To je pa tisto, kar je najbolj pomembno pri tem, da je imunski sistem v zelo dobrem stanju. Tako, da lahko rečem, da sem za glavno sestavino za zelo dober imunski sistem odlično poskrbela. 

Ampak tukaj se vsekakor ne konča, saj so tukaj še hranila in podobne stvari, ki jih imam pa tudi že kar nekaj let pod skrbnim nadzorom. In šele po teh nekaj letih vidim, da je, sem naredila zelo dobro študijo v tem, saj se šele sedaj končno vse to kaže. In to, kar se kaže, se kaže, v zelo pozitivnem smislu. Tako, da ni le imunski sistem tisti, na katerem sem zelo dobro zgradila, ampak tudi še kaj drugega, kar se sedaj že opazi. …

Kupujejo se novi sandali, saj so obstoječi že skoraj pri koncu

Mislim, da si moram kupiti nove poletne sandale, ker so te, ki jih ima sedaj že čisto pri koncu. Jih imam pa že več kot ti leta in tudi zelo veliko sem jih nosila. Ne vem pa, kje naj kupim nekaj, kar je podobno tem, ki jih imam, saj točno takih zagotovo ne bom nikjer dobila. Škoda, ker so res lepe.

Kupujejo se novi sandali, saj so obstoječi že skoraj pri koncu

Do takrat bom verjetno morala hoditi v svojih supergah, ker me je zelo strah, da mi ne bodo sandali nekje vmes razpadli. Zadnjič je že delovalo, da vse skupaj visi na zelo tanki nitki, da se to lahko zgodi. Zato res ne upam več v njih nikamor. Kar pa pomeni, da moram v zelo kratkem času malce po trgovinah, da najdem kaj, kar bi bilo primerno za to, kar potrebujem. Najraje imam športno elegantne modele. Imam pa občutek, da je ravno to zelo težko najti. Ali so preveč športni modeli ali pa preveč elegantni. Kar mi pa niti najmanj ne ustreza.

Upam, da se je moda, kaj spremenila od svojega zadnjega nakupa sandalov in bom zelo hitro našla nekaj, kar mi bo zelo všeč. Ker če ne bo tako, že vem, kako bom v nedogled iskala nekaj, kar najverjetneje ne obstaja. Ali pa vsaj v Sloveniji ne obstaja. Ko sem pomislila na to, sem se spomnila, da morda ne bi bilo slabo, preveri še večje spletne trgovine, ki pošljejo po celem svetu in niso locirane v Sloveniji. Takoj sem odšla v iskanje, da morda že zdaj najdem nekaj in to naročim preko spleta.

 …

Sin je navdušen nad tem, kaj je brizganje plastike in kaj lahko iz tega nastane

Danes mi je sin razlagal, kako je bilo, ko so bili šolo v nekem podjetju, ki uporablja tehniko brizganje plastike za svoje izdelke. Opisoval mi je, kako je videti stroj in kako vse to izdeluje. Kakšno plastiko uporabljajo, kako se plastika stopi in vse okoli tega do najmanjše podrobnosti. Ko sem ga poslušala, sem si mislila le eno. No, super, sedaj je že najstniški sin pametnejši od mene. Sicer je pa to vseeno bolj moška tema in sem ga zelo hitro poslala k možu, da se onadva zmenita. Če pa o čem ne vem niti najmanjše informacije, je pa to zagotovo brizganje plastike in pa kakšne izdelke izdelujejo takšni stroji.

Ko je sin odšel za največjim nasmeškom na obrazu do očeta, sem si prav oddahnila, ker res nisem vedela, kaj bi lahko komentirala na to nazaj. Čez nekaj časa se je vseeno vrnil in mi ves navdušen pokazal en manjši izdelek, ki nastane s postopkom brizganje plastike in jih izdeluje stroj, katerega so danes videli. Niti ne vem, kaj je bil ta izdelek in za kaj se uporablja. Če ne bi imela moža, ne vem, kako bi se znašla v tej situaciji, ko bi mi sin razlagal o tem, kaj je brizganje plastike in vse okoli tega. Je pa verjetno tudi res, da če ne bi imela moža, ne vem, če bi sin šel po podobni poti kakor mož. Ker se mož ukvarja z elektroerozijo, mislim, da se je tega interesa nalezel od njega. Ko je bil še majhen, ga je zelo velikokrat spraševal, kaj dela v službi in za kaj je kaj, ker je vse popolnoma drugačno od vsega, kar je navajen. Sedaj pa seveda hodi po njegovih stopinjah in se še bolje razumeta kakor prej. Verjetno ne ve toliko o tem, kaj je brizganje plastike kakor sin ta trenutek, ampak več, kot jaz ve zagotovo, ker mislim, da se se tudi oni to učili v srednji šoli.

Sin je navdušen nad tem, kaj je brizganje plastike in kaj lahko iz tega nastane

Ljubiteljica bele čokolade

Kdor me pozna, ve, da sem pravi sladkosned. Verjetno to izdajajo tudi moji kilogrami, se rada pošalim na svoj račun. Preprosto obožujem okus bele čokolade. Velikokrat dobim vprašanje, zakaj ravno bela čokolada, kaj je tako posebnega pri tem okusu. Žal na to vprašanje ne znam odgovoriti, saj se občutkov, ki jih doživljam ob sladkanju z belo čokolado, ne da opisati z besedami.

Ob okušanju se v ustih ustvari prava harmonija okusov, ki me čisto prevzamejo. Zanimivo je tudi to, da nad klasično temno čokolado nisem tako navdušena. Okus temne čokolade je popolnoma drugačen in se ga ne da primerjati z belo čokolado. Moja velika strast je obisk domačih čokoladnic tako pri nas kot tudi drugje po svetu. Lahko se pohvalim, da sem obiskala že kar nekaj priznanih evropskih čokoladnic, od majhnih do zelo velikih. Nekatere so me navdušile, druge malo manj, čisto odvisno. Najbolj uživam, ko me okus bele čokolade vedno znova preseneti. Tudi letošnje poletne počitnice bom namenila za raziskovanje tujih čokoladnic. Tega se zelo veselim, saj se vedno naučim kaj novega.

Ljubiteljica bele čokolade

Imam tudi že kar nekaj priporočil, kje bi lahko našla najboljše slaščice narejene prav iz bele čokolade. Velikokrat se rada pošalim in povem, da je zelo dobro imeti ob sebi ljudi, ki so prav tako veliki ljubitelji bele čokolade. A vseeno se naš okus med seboj razlikuje. Zanimivo, kajne? Za konec bi rada le poudarila, da je uživanje čokolade zdravo, vendar v pravi meri. Pri uživanju čokolade je potrebno biti zmeren, saj sladkor škoduje našemu zdravju.…

Pozdravljena putika in zanimiva misel

Minila sta dva tedna in putika je končno izginila. Na žalost pa tudi hribi, na katere sem imela namen iti in na katere so tudi vsi šli brez mene, ker so bili že vse dogovorjeni. Morda bom lahko šla naslednje leto, če se bomo zopet dogovorili, ampak to se bo vedelo žele čez slabo leto. Kljub temu da imamo še veliko hribov načrtovanih, mi je pa vseeno kar malce neprijetno, ker sem tole tako nepričakovano zgrešilo. Ampak je bila putika vseeno tako boleča, da ne bi prehodila niti enega kilometra brez bolečin. Če bi pa šla na tisti hrib, bi se pa lahko še bolj vnelo vse skupaj. Lahko bi bilo ceno nevarno, da ne bi normalno prišla nazaj domov.

Brez noge zagotovo ne bi rada ostala samo zato, ker ne bi želela počakati dva tedna doma pred televizijo, da se mi putika pozdravi. Hribi bodo že počakali. Moja noga se je pa tudi pozdravila. Vseeno me malce boli pri srcu, ker sem gledala tiste razglede samo po fotografijah in nisem bila tam. Ampak kaj naj? Morala se je najprej pozdraviti putika, šele potem sem pa lahko razmišljala o hoji. Še po stanovanju sem bolj šepala kakor pa hodila. Morda jih pa uspem prepričati, da gremo prej kakor pa čez eno leto zopet na ta hrib. Ali pa najdem kakšno drugo ekipo. Saj ni nujno, da moram samo z eno ekipo hoditi okoli. Tudi ostali vem, da menjajo ekipa in sem ena izmed redkih, ki tega ne dela. Pa niti ne vem, zakaj.

Pozdravljena putika in zanimiva misel

Ko sem to razmišljala, sem res ugotovila, da samo s to ekipo hodim že več kot pet let okoli in bi morda res lahko malce zamenjala. V tej ekip tudi niso vedno isti udeleženci, ker se menjajo po skupinah. Morda je pa vseeno tale putika za nekaj dobra.

 …

Zakaj bo v boju s klasičnim oblikovanjem kovin zmagala elektroerozija?

Ste že slišali, kaj je to elektroerozija? Morda ne, a dejstvo je, da gre za inovativen sodoben način oblikovanja kovin, ki spreminja način dojemanja tega dela, hkrati pa ponuja mnoge možnosti in rešitve, ki s klasičnim oblikovanjem niso mogoče. Poleg tega pa nosi še kup drugih prednosti.

Četudi zaenkrat še manj znana, elektroerozija vstopa tudi na področja izven oblikovanja kovin, saj strokovnjaki vsako leto odkrivajo več načinov, kako je to metodo mogoče uporabiti in prilagoditi raznovrstnim potrebam.

Način obdelave

Gre torej za način obdelave kovinskih materialov alternativen klasičnemu oblikovanju z orodji, ki se poslužujejo vrtanja, rezanja, brušenja, skobljanja itd. za odstranjevanje materiala. Pri postopku pod imenom elektroerozija pa se odstranjevanje delcev izvaja z električno energijo oziroma iskrenjem.

Za vzpostavitev potrebne električne energije je potreben obdelovani material, elektroda ter dielektrična tekočina. Med elektrodo in obdelovalcem je sproženo izjemno hitro, tisočkrat na sekundo, izmenjavanje vzpostavljanja in sproščanja električnega toka, kar rezultira v tem, da se delci obdelovanega materiala talijo in uparevajo. Tu je uporabljena dielektrična tekočina, ki hladi področje električnega pretoka, hkrati pa tudi odstranjuje delce, ki so bili odvzeti. Te se lovi v tako imenovane filtre. Tako bi se glasil poskus preproste razlage sicer zelo kompleksnega in zapletenega procesa, kjer je razvijalcem uspelo izkoristiti moč električnega toka na inovativen način.

Metoda prihodnosti

Čeprav bi bilo mogoče reči, da so rezultati obdelave z elektroerozijo podobni tistim s klasičnim oblikovanjem, je ključna prednost v natančnosti. Zaradi načina dela, je namreč mogoče oblikovati tudi izjemno majhne kovinske delce, kar je pomembno za razvijajočo se tehnologijo in tu leži tudi razlog za široko uporabnost elektroerozije.

Pomembno pa je omeniti še okoljsko noto. V časih, ko se srečujemo z vse bolj očitnimi posledicami globalnega segrevanja je namreč vsak premislek prehajanja v bolj zeleno življenje vreden časa in denarja. Pri oblikovanju kovine z elektroerozijo je za večje učinke porabljene manj energije, hkrati pa tudi drugi elementi postopka manjšajo negativne vplive na Zemljo.