Gin je postal najpopularnejša pijača na trgu, kar potrjujejo številni kazalniki in raziskave trga. Priljubljenost tega alkoholnega napitka se je močno povečala zaradi raznolikosti okusov in možnosti kombiniranja z različnimi toniki in drugimi mešanicami. Raziskave kažejo, da so potrošniki vedno bolj naklonjeni premium ginom, ki ponujajo edinstvene senzorične izkušnje. Postal je samostojna pijača za uživanje ob različnih priložnostih. V porastu so tudi dogodki in festivali posvečeni ginu ter specializirani bari, kjer lahko ljubitelji gina preizkusijo širok spekter različnih znamk in stilov te priljubljene pijače. Vse to prispeva k temu, da gin postaja sinonim za sofisticiranost in raznolikost v svetu alkoholnih pijač. Trendi kažejo na nadaljnje povečevanje njegove priljubljenosti tako med mlajšimi potrošniki kot tudi med starejšimi generacijami, ki cenijo kakovostne proizvode z bogato zgodovino.
V zadnjih letih so se pojavile številne nove in inovativne destilarne, ki ponujajo gin z edinstvenimi sestavinami in metodami proizvodnje. Med njimi izstopa slovenska destilarna Broken Bones, ki je s svojim pristopom k proizvodnji osvojila srca mnogih ljubiteljev gina. Prav tako pa ne moremo mimo znanih blagovnih znamk, kot sta Bombay Sapphire in Beefeater, ki še naprej ohranjata visoke standarde kakovosti. Postal ključni element v svetu miksologije, kjer mojstri koktajlov ustvarjajo nove in prefinjene pijače iz tega vsestranskega alkohola. Poleg klasičnih gin tonikov lahko najdemo tudi bolj eksotične kombinacije z dodatki, kot so hibiskus, rožmarin ali celo črni poper. Zaradi svoje prilagodljivosti gin pogosto uporabljajo v kulinariki za pripravo raznovrstnih jedi in sladic, kar še dodatno povečuje njegovo priljubljenost med gurmani.
Potrošniki iščejo pijače z zgodbo in značajem ter cenijo avtentičnost in tradicijo, ki jih premium destilarji znajo ponuditi. To se odraža tudi v porastu prodaje butičnih znamk ter pojavu novih trgovinskih platform specializiranih za prodajo gina na spletu. Vse več ljudi želi spoznati proces izdelave gina skozi obiske lokalnih destilarn ali udeležbo na delavnicah o mešanju koktajlov. S tem si širijo obzorja in poglabljajo svoje poznavanje te fascinantne pijače. Rezultat vsega tega je kulturni premik proti bolj premišljenemu uživanju alkoholnih pijač ter iskanje kakovosti nad količino.